Flower in Sunlight

Rólunk

 

Seneca Közhasznú Alapítvány
a Dadogókért

A Seneca Közhasznú Alapítvány a Dadogókért köszönettel veszi az Ön személyi jövedelemadójának 1 %- áról javunkra szóló rendelkezését!

KÉRJÜK, SEGÍTSEN!

Számlaszám: K&H Bank: 10400164-01606788-00000000
Adószám: 18063387-1-13
Cím: 2040 Budaörs, Fodros u. 25.


Az Alapítvány az állampolgárok részünkre küldött szja-nak 1%-a 2014-ben 56 222 Ft volt, amelyet a dadogók segítésére fordítunk.

Rendelkezésüket, adományukat szívből köszönjük!


A Seneca Közhasznú Alapítvány a Dadogókért logója, a mosolygó kavics (Molnár Gyula iparművész nagylelkű adománya) a dadogástól való megszabadulás lehetőségének is a szimbóluma.
Szokásunk a terápiás térbe a természetből származó különböző anyagokat: faágakat, kagylót, csigát, terméseket és köveket bevinni. Így fordulhatott elő, hogy az egyik foglalkozáson egy kisfiú vicsorgó kavics formájában saját dadogását ábrázolta.
Közismert az is, hogy Démoszthenész, az ókori görög szónok kavicsot helyezett a nyelve alá, hogy dadogását leküzdje.

A dadogás súlyos kommunikációs zavar, amely a népesség 1% -át érinti.

Alapítványunk 1994. szeptemberében alakult.
A kuratórium tagjai:

  • Csengery Adrienne, elnök

  • Schmidt József, kurátor

  • Bellákné Homor Ildikó titkár

  • Baki Beáta

  • Fogarasi Erzsébet

A Seneca Közhasznú Alapítvány a Dadogókért célja a beszédfogyatékosok segítése, a velük szemben sokszor tapasztalható társadalmi előítéletek, intolerancia csökkentése, megszüntetése. A különböző terápiás lehetőségek felkutatása, kidolgozása, elterjesztése.

Alapítványunknak fizetett alkalmazottja nincs, feladatát kizárólag önkéntesek bevonásával látja el.

Adószám: 18063387-1-13.

Bankszámla szám: 10400164-01606788-00000000


Felhívjuk figyelmüket arra, hogy alapítványunk közhasznú minősítése lehetővé teszi, hogy adományaik összegét közvetlenül az adóból vonják le.
A jövedelemadó 1%-ára vonatkozó rendelkezésüket is szívesen fogadjuk.

 

Balás Eszter önéletrajza

Még igen fiatal voltam, amikor 1974-ben Montágh Imre ajánlására lámpaláztól dobogó szívvel először botorkáltam le a Pinceszínház lépcsőin. Ez akkor hazánk egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó csoportja volt. Igazi megtiszteltetés Imrétől, hogy alkalmasnak tartott a feladatra, hogy ott színpadi beszédet oktathassak. Akkor persze nem gondoltam, hogy több mint 30 év múlva alkalmam lesz így, egy honlapon (hol volt akkor még az internet!!!) is nyilvános köszönetet mondani neki azért a sok maradandó élményért, amelyben a beszédépítő munka során részem lehetett.

Ugyanebben az évben végeztem a logopédia szakon.

Főiskolai tanulmányaimmal párhuzamosan táncdalénekléssel foglalkoztam. A diploma megszerzése után egy laza mozdulattal a kukába hajítottam a repertoáromat tartalmazó, zongorakísérők számára lejegyzett kottáimat. Ez nagy hiba volt. De jó lenne ma néha egy-egy kellemes baráti összejövetelen énekelgetni belőle!

Elhatároztam, hogy jó logopédus lesz belőlem, belevetettem magam a munkába. Először 4 évig egy nevelőotthonban, majd 16 évig egy nevelési tanácsadóban dolgoztam. Itt nagy érdeklődéssel fordultam a pszichológia tudománya felé, sokat képeztem magam. Munkaközösség vezető lettem, a kerületi beszédjavító munka mellett állandóan beszédtechnika tréningeket vezettem. 10 évig tanítottam beszédet a Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos osztályában.


Két év müncheni tartózkodás után hazatérve új utakat kerestem a szakmai életben. Így hoztuk létre férjemmel és tulajdonos társammal 1994-ben az Alapítvány a Dadogókért nevű civil szervezetet, majd 1997-ben a Seneca Beszéd Stúdiót.

Kiemelkedő szakmai munkámért a Démoszthenész Egyesülettől a mesterlogopédusi kitüntető címet, a Fonetikai és Logopédiai Társaságtól Kempelen Farkas érdemérmet kaptam. A Csoportanalítikus Kiképző Társaságnál tréneri kompetenciám erősítése érdekében „csoportvezető” minősítést szereztem.

Szívesen vállalom a pöszeség, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, hadarás, diszfónia, orrhangzós beszéd javítását. Hosszabb ideig foglalkoztam magatartászavaros gyerekek, autisták, enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékosok, nagyothallók, mozgássérültek beszédfejlesztésével.

Kiemelkedő érdeklődési köröm a beszédtechnika és kommunikáció fejlesztés, valamint a dadogás terápiája. Mindkettőt évek óta oktatom posztgraduális tanfolyamokon az érdeklődő kollégáknak. A közelmúltban könyvem jelent meg Képes könyv a dadogásról és más dolgokról címmel.

Elég jól beszélek németül és egy kicsit angolul.

Szeretem a zenét, a mozit, szívesen úszom, énekelek, olvasok, kirándulok, utazom.

Kutyám Muki, cicám Berci.

 

+36 (20) 588 6929

2040 Budaörs, Fodros u. 25.

©2018 Seneca Közhasznú Alapítvány a Dadogókért
Adószám: 18063387-1-13
Bankszámlaszám: 10400164-01606788